LUCIA FABOVÁ

PHEROMONES / A7 GALLERY

30/01/2022 18:00

VIDEOROZHOVOR S AUTORKOU: 

 

Prečo Feromóny?  Je na obraze zlato?  Aký PARFÉM má tú moc, meniť okolie? 

z otvorenia výstavy  PHEROMONES / A7 GALLERY 2022 

 

"YOUR PERSONAL PERFUME"  /  " TVOJ OSOBNÝ PARFÉM "  2022

 

www.youtube.com/watch?v=2YzsQx9ldXE&t=1620s 

 

   

Projekt PHEROMONES (Feromóny) je voľným pokračovaním maliarskeho i osobného psychologického výskumu autorky. Ideové východiská projektu sa opierajú o pohľad na človeka ako živú hmotu. Fascinácia možnosťami ľudského tela a jeho chemickými reakciami. Výstava s názvom Feromóny zážitkovo reaguje na feromónovú substanciu, ktorá je vylučovaná jedným jedincom do prostredia a prijímaná druhým jedincom rovnakého druhu, pričom táto substancia dáva podnet k určitej reakcii. Jedinec na ne reaguje špecifickou zmenou správania alebo fyziologickou reakciou. Feromóny vytvára telo za účelom neverbálnej komunikácie, ak človek zachytí tieto látky, do mozgu (hypotalamu) vyšle signál, kde sa mimo iného reguluje aj sexuálne správanie.

Autorka reaguje a spracováva subjektívne životné lekcie na túto tému z pozície ženy, matky, umelkyne. Od pojmu telesnosti k problémom jeho mentálnych kontextov.
Základnými vizuálnymi princípmi projektu a v maliarskom procese je hra so svetlom. Experimentálna maľba je aj v podobe autorskej techniky ( monotypie, vytvorenej použitím recyklovaných draperií - rag painting a iných materiálov). Nové výrazové hodnoty prepája postupmi apropriácie a vytvára masívne kompozície. Projekt Pheromones zahŕňa novú sériu malieb (feromónové kvapky)  na plátne a papieri  s využitím nových technológií a postupov. 

„Fascinuje ma človek ako zhluk energie, neuveriteľné chemické reakcie prebiehajúce vo fyzickom tele ,ktoré dokážu ovplyvniť charakter človeka na mentálnej úrovni.“ LF

Vytvára kompozície s nenáhodnou symbolikou farieb. Chce u diváka podporiť voľné až asociatívne rozvíjanie námetovej i výrazovej roviny. Cielene pracuje s nepredvídateľnosťou a individuálnymi charakteristikami nových technologických experimentov .

Zuzana Gregoriková

 

Back

Search site

© santafabka@gmail.com