LUCIA FABOVÁ

LIVE LIQUID MASS

05/08/2021 18:00

GALÉRIA NOVÁ VLNA    -  LUCIA FABOVÁ

LIVE LIQUID MASS  (ŽIVÁ TEKUTÁ HMOTA)   

Projekt LIVE LIQUID MASS (Živá tekutá hmota) je pokračovanie v autorkinom doterajšom maliarskom i osobnom psychologickom výskume. Ideové východiská projektu sa opierajú o pohľad na človeka ako živú hmotu. Hmota, ktorá plynie (tečie) v celku iných živých foriem. Katarzným spôsobom a formou psychologického výskumu (odkaz na projektívno- asociatívnu metódu psychológa Hermanna Rorschacha ) reaguje a spracováva subjektívne životné lekcie z pozície ženy, matky, umelkyne. Od pojmu telesnosti k problémom jeho mentálnych kontextov.

Autorka v podobnom ideovom duchu tvorí ne/náhodné kompozície s výzvou pre diváka, aby tu projektoval svoje predstavy.
Človeka, jeho myseľ a zároveň farbu tématizuje ako živú, formovateľnú hmotu . Plynie hra s mysľou diváka, ktorý vytvára nové významy obrazu.  Autorka autobiograficky zaznamenáva silné momenty zo svojho života, kóduje provokatívny, ambivalentný zmysel, kriticky, emotívne i s humorom komentuje pozíciu súčasnej ženy vo svete.

„človeka vnímam ako živú hmotu, ktorá je formovaná ideami a životným postojom. Už to nie je len človek a jeho fyzické telo, ale práve človek ako zhluk energie, ktorá sa formuje pod vplyvom spoločenského tlaku, ideí, prostredia, životného štýlu či mentálneho vyzretia.“ LF

Výstava je rozdelená na dve časti. V prvej  časti pozostáva z maliarskej inštalácie zlatých obrazov, 3 x 5 metrov, živá energická emotívno-akčná maľba, ktorej  základnými vizuálnymi princípmi v umeleckom procese je hra so svetlom a novým materiálom (konštanta autorkinej najčerstvejšej tvorby). Druhá časť výstavy tvorí pomyselnú deliacu líniu dvoch období. Maliarsky výstup v oblasti experimentálnej maľby je  v podobe autorskej techniky( ručne kolorovaná monotypia, vytvorená recyklovaním draperií a iných materiálov). Výrazové hodnoty Fabová prepája postupmi apropriácie a vytvára barokizujúce, masívne  kompozície. Pracuje s nepredvídateľnosťou a individuálnymi charakteristikami nových technologických experimentov a postupov.  Vizuálny výraz dopĺňa konceptuálny obsah.

                                                                                                                                                                                       Zuzana Gregoriková, 14.5.2020                                                                                                                                                                                                            Galéria  Nová Vlna - Trenčín

 

Back

Search site

© santafabka@gmail.com